Niet nakomen van de lease verplichting

Wanneer iemand iets leaset, wordt er een lease overeenkomst opgemaakt. Daaruit volgt dat beide partijen (de lessor en de lessee) verplichtingen hebben waar zij zich aan moeten houden. De lease verplichting is bindend.

Spullen huren tegen een vaste prijs per maand – beter bekend als leasen – is enorm populair. Niet alleen auto’s, maar ook drogers, fietsen, iPads, spijkerbroeken, koptelefoons – je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het leasen. Vaak wordt vergeten dat je je moet houden aan de lease verplichting, welke is opgenomen in de lease overeenkomst.

Lease is een vorm van krediet. De kredietverstrekker koopt een product. Vervolgens stelt hij dit voor een overeengekomen periode en tegen een vaste vergoeding ter beschikking van de kredietnemer. De kredietverstrekker blijft juridisch eigenaar van de geleasede goederen.

Lease overeenkomsten kun je in twee categorieën verdelen. Ten eerste financial lease en ten tweede operational lease.

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Bij financial lease blijft de lessor (de leaseverstrekker) enkel juridisch eigenaar. Het volledige economische eigendom (het genot, de verzekering, het onderhoud) gaat over op de lessee (degene die een product leaset). De lessor loopt daarbij het risico van meer dan normale waardevermindering door gebrek aan zorgen door de lessee. Vanaf dag één is de lessee eigenaar van het product dat hij leaset.

Bij operational lease wordt dat risico volledig vermeden. De lessor behoudt een deel van de economische eigendom door zelf in te staan voor het onderhoud van het voorwerp. De lessee krijgt het genot van het goed. Het risico ligt nu aan zijn kant: een vermindering van het genoten voordeel door gebrek aan zorgen van de lessor. Maar ook daarvoor kunnen clausules van schadevergoeding ingebouwd worden. Bij operational lease huur je het product. Het eigendom blijft bij de leasemaatschappij. Je betaalt maandelijks voor het gebruik. Aan het eind van de looptijd moet je het product weer retourneren.


Niet nakomen van de lease verplichting

Als je kredieten verstrekt in de vorm van lease, kan het gebeuren dat de kredietnemer gedurende de looptijd van een leaseovereenkomst betalingsproblemen krijgt. 

Heb je te maken met klanten die hun lease verplichting niet nakomen? Onze juristen hebben de gespecialiseerde kennis om je te helpen de beste oplossing voor je probleem te bereiken. De juristen van DKV Deurwaarderskantoor Visser hebben jarenlange ervaring met niet nagekomen leaseovereenkomsten. Niet alleen bij wanbetaling, maar ook bij het afdwingen van retournering van het geleasede object, helpen wij je graag verder.

Omdat vragen vrij staat, bieden wij je de mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken en advies in te winnen. Heb je bijvoorbeeld twijfels over de kans van slagen? Over de mogelijke kosten? Of vragen over het traject?

Plan gratis, vrijblijvend, online en op het moment dat het jou uitkomt een 10-minuten adviesgesprek in. Onze juristen zitten voor je klaar en helpen je graag verder! Vervolgens kun je zo weloverwogen je keuze maken wát te doen.


Wil je direct bellen voor juridisch advies?

Neem direct telefonisch contact op via 030 600 62 96 met mr. Danielle van Ralen jurist, gespecialiseerd in contractenrecht, goederenrecht, lease, huurrecht

Chat

Uw gegevens worden over een beveiligde SSL-verbinding verstuurd.