Wietkwekerij in een verhuurd pand

Een wietkwekerij of hennepteelt in het pand dat je verhuurt is ongewenst en een situatie die je zo snel mogelijk wil stoppen. Het levert gevaar op en kan leiden tot overlast en schade aan de woning of bedrijfsruimte en voor omwonenden. Jou als verhuurder kost het hoe dan ook veel geld.

Juridisch kader

Wiet kweken in een woning is wettelijk niet toegestaan: de Opiumwet stelt het vervaardigen, telen, opslaan of verkopen van hennepplanten in of vanuit de woning strafbaar. Veel huurovereenkomsten van woonruimte bevatten ook een verbod op het kweken, houden en telen van hennep. Daar komt nog bij dat het kweken van wiet- of hennepplanten een bedrijfsmatige activiteit is. De meeste huurovereenkomsten voor woningen bepalen dat het gebruiken van de woning voor bedrijfsmatige activiteiten niet is toegestaan.

Politie, gemeente en energiebedrijf werken samen om wiet- en hennepkwekerijen op het spoor te komen.
Wanneer zij een wietkwekerij ontdekken in een pand dat jij verhuurt, kan de gemeente de wietkwekerij vervolgens (laten) ontmantelen. Ook kan de burgemeester het pand sluiten. Dat betekent extra kosten voor jou als verhuurder, want je kunt zolang het pand gesloten is niet opnieuw verhuren. Soms legt de burgemeester de verhuurder zelfs een dwangsom op en kost het je dus nog meer geld.

Buitengerechtelijke ontbinding of gerechtelijke ontbinding

Wanneer er sprake is van hennep- en wietteelt, verlaat de huurder de woning of bedrijfsruimte vaak niet vrijwillig. Ook ontstaan er bijna altijd achterstanden in de betaling van de huur na het ontdekken van de plantage. En een contractuele boete of kosten die je als verhuurder maakt worden zelden betaald. Je kunt dan naar de rechter stappen om betaling en ontbinding van de huurovereenkomst af te dwingen.

Als verhuurder kun je de huurovereenkomst ook buitengerechtelijke ontbinden als het gehuurde door de burgemeester op grond van de Opiumwet is gesloten. De huurder zal dan wel mee moeten werken aan het opleveren van het gehuurde, want anders moet je alsnog naar de rechter om het gehuurde te kunnen ontruimen.

Buitengerechtelijk ontbinden is simpel: je stuurt je huurder een brief waarin je dat schrijft. Om later te bewijzen dat je huurder de brief ook echt heeft ontvangen raden wij je aan de brief bij exploot door de deurwaarder uit te laten reiken. Het exploot is dan jouw bewijs dat jouw brief je huurder bereikt heeft.

Heb jij een huurder met een hennep- of wietkwekerij en wil je weten wat de mogelijkheden zijn?

Neem contact op met de juristen van DKV Deurwaarderskantoor Visser.
Samen bespreken wij de mogelijkheden. En maken we een plan hoe we dit kunnen bereiken.
Bel met 030 600 62 96 of mail naar sales@dkvnieuwegein.nl.

Chat

Uw gegevens worden over een beveiligde SSL-verbinding verstuurd.